LED MAGAZINE


Pro Light BG

СВЕТОДИОДНИ ПРОДУКТИ

ОСВЕТЯВАЙТЕ ИКОНОМИЧНО, ЕКОЛОГИЧНО И ТЕХНОЛОГИЧНО
офис: 02 975 5050 магазин: 08 84834956
mail to: sale@prolightbg.com since 2001
НОВИНИ
И ФАКТИ
ДОВЕРЕТЕ СЕ НА КАЧЕСТВОТО И ОПИТА НА ПРО ЛАЙТ БГ

списание на Про Лайт БГ *** ИНФО ЛАЙТ ***

информация за размисъл
от периодичния печат и мрежата:


LED vs. BULB

от Веселин Трандов :


Електрическата крушка се смята от мнозина за най-великото изобретение, поне от последните няколко столетия. Както за много други неща, и тук се налага сериозен ъпдейт на инфото.
Четеш ли комикси? Ако да - сигурно се сещаш, че когато на някой от героите му дойде добра идея, над главата му светва електрическа крушка. Светещата крушка е двойно натоварен символ. Първо – светлината и мракът винаги са били най-лесно възприеманата метафора за просветеност и невежество. Второ – електрическата крушка се смята от мнозина за най-великото изобретение, поне от последните няколко столетия. Както за много други неща, тук също се налага сериозен ъпдейт на инфото.

Срам ме е да си призная, но ще започна с един цитат. Той е от списание Economist: „Колко време отнема смяната на електрическа крушка? Отговорът е 131 години - толкова е цялото време, което ще бъде изтекло между 1879-та, когато Томас Едисон за пръв път демонстрира електрическата крушка, и 2010-та, когато се очаква светлодиодите създадени на базата на полупроводник (LED – light-emitting diode), да са основното средство за осветление, с пазарна стойност 15 милиарда долара“. В редките случаи, в които чета списание Economist съм склонен да му вярвам. В този случай изобщо няма място за съмнение.
  Ето какво: между десетките неща, от които са зависими днешните хора (и тук не включвам цигари, алкохол или тежки наркотици), осветлението е на едно от първите места. В миналия брой на 1 си говорихме за Финландия и ако си го чел може би си забелязал колко пъти бе спомената думата "тъмно". В Хелзинки на практика никой не разчита на естествената светлина, поне през зимата. Средно за осветление отива между 20 и 40 процента от консумираната енергия. В Хелзинки процентът вероятно е над 50.

Не искам да омаловажавам труда на господин Едисон (въпреки че неговата заслуга е предимно в създаването на комерсиално успешен модел на електрическа крушка, но това е друга тема). Това, което искам да кажа е, че не може цял живот да се робува на традицията. Електрическата крушка е дошла когато трябва, свършила е каквото трябва и сега просто си отива. Можем да й ръкопляскаме, да й станем на крака, след което да я забравим.

Чуй това: 95 процента от консумираната от електрическата крушка енергия се превръща в топлина и само 5 - в светлина. По-добрата алтернатива, така наречените "енергоспестяващи" крушки, наистина са около 4 пъти по-ефикасни, но пък светлината, която произвеждат е ужасно изкуствена и импотентна, а материалите, от които се произвеждат самите те, са ужасно вредни и отровни, както впрочем и при обикновената крушка. Предполагам, че вече ти е достатъчно и чакаш да разбереш какво има да каже светодиодът по въпроса.

Да обясня - светодиод (или LED), е онази малка вълшебна лампичка, на обратната страна на запалката, с която си светиш вечер във входа, докато си търсиш ключовете. Запалката със светодиод ми е много любим образ, защото събира на едно място първата и последна засега технология за изкуствена светлина. Предполагам и ти като мен си се чудил как толкова малко нещо свети толкова силно. Това нещо, освен че свети толкова силно, се захранва с много по-малко енергия, може лесно да работи на слънчеви батерии, да се рециклира на сто процента. Светлината, която произвежда е насочена. И най-важното - то продължава да става все по-ефикасно и все по-икономично. Да обобщя - ако Economist се окаже прав и до няколко години LED замени напълно обикновената крушка, очакваният спад в потреблението на електроенергия е около 50 процента. Това са - преди всичко друго – стотици тонове въглероден двуокис, който няма да замине в атмосферата.
1712 София
офис Про Лайт БГ
02 975 5050
0887 861453
office@prolightbg.com
 
*** *** ***
 
  За всеки ден:
1. Смени си крушките с енергоспестяващи. С приятен абажур над тях няма да усетиш никаква разлика, освен облекчената сметка за ток.
2. Гаси осветлението, когато не ти е необходимо. Светещите крушки отделят 95% топлина, но не могат да ти стоплят стаята.
3. Смени крушките и в офиса, и в коридора на кооперацията. Кой друг, ако не ти?
4. Следи внимателно за появата на светодиодни лампи и не се колебай да инвестираш в тях.
5. Вечеряй на свещи – освен, че е икономично, също така е романтично или казано по друг начин - подсказва на партньора, че имаш намерение да правите секс
© 2008-2011 Pro Light BG